ECLI:NL:CRVB:2009:BK0415

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
15 oktober 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
09-2414 WIA-V
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Verzet
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens te late betaling griffierecht

In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 15 oktober 2009 uitspraak gedaan in het verzet van appellante tegen een eerdere uitspraak van 26 augustus 2009. In die eerdere uitspraak was het hoger beroep van appellante niet-ontvankelijk verklaard omdat het verschuldigde griffierecht niet tijdig was betaald. Appellante, vertegenwoordigd door mr. N.A.M.H. Fiori van ARAG Rechtsbijstand, heeft verzet aangetekend tegen deze beslissing. De Raad heeft in het verzetschrift de argumenten van appellante overwogen en geconcludeerd dat de overschrijding van de termijn voor betaling van het griffierecht verschoonbaar is. De Raad heeft vastgesteld dat er geen sprake was van nalatigheid of verwijtbaarheid aan de zijde van de gemachtigde van appellante, maar dat de vertraging te wijten was aan technische problemen met het nieuwe financiële verwerkingssyteem van ARAG. Hierdoor heeft de Raad besloten het verzet gegrond te verklaren, wat betekent dat de eerdere uitspraak van 26 augustus 2009 vervalt en het onderzoek in de oorspronkelijke stand wordt voortgezet. De Raad heeft ook geoordeeld dat er geen grond is voor een veroordeling in de kosten van het verzet, gezien de omstandigheden van de zaak.

Uitspraak

09/2414 WIA-V
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
U I T S P R A A K
als bedoeld in artikel 8:55, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet in verband met het hoger beroep van:
[Appellante], wonende te [woonplaats] (hierna: appellante),
tegen de uitspraak van de rechtbank ’s-Hertogenbosch van 17 maart 2009, 08/697 (hierna: aangevallen uitspraak),
in het geding tussen:
appellante
en
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen
Datum uitspraak: 15 oktober 2009
I. PROCESVERLOOP
Bij uitspraak als bedoeld in artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet van 26 augustus 2009 heeft de Raad het namens appellante door mr. N.A.M.H. Fiori, werkzaam bij ARAG Rechtsbijstand te Roermond (hierna: ARAG), ingestelde hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak niet-ontvankelijk verklaard.
Tegen de uitspraak van de Raad van 26 augustus 2009 heeft mr. Fiori namens appellante verzet gedaan.
II. OVERWEGINGEN
De uitspraak van de Raad van 26 augustus 2009 berust op de overwegingen dat het verschuldigde griffierecht niet binnen de gestelde termijn is bijgeschreven op de rekening van de Raad dan wel ter griffie is gestort, en dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat (de gemachtigde van) appellante niet in verzuim is geweest.
Vaststaat dat het griffierecht te laat is betaald.
Hetgeen in het verzetschrift naar voren is gebracht, heeft de Raad ervan overtuigd dat in dit geval moet worden geoordeeld dat de overschrijding van de voor de betaling van het griffierecht gestelde termijn verschoonbaar is. Van nalatigheid of anderszins verwijtbaarheid aan de zijde van de gemachtigde van appellante is geen sprake. Veeleer is sprake van overmacht als gevolg van technische problemen met het - nieuwe - financiële verwerkingssyssteem van ARAG.
In die omstandigheden dient het verzet gegrond te worden verklaard.
Dit betekent dat de uitspraak van de Raad van 26 augustus 2009 vervalt en dat het onderzoek wordt voortgezet in de stand waarin het zich bevond.
Voor een veroordeling in de kosten van het verzet bestaat, gelet op de gang van zaken, geen grond.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep;
Recht doende:
Verklaart het verzet gegrond.
Deze uitspraak is gedaan door T.G.M. Simons, in tegenwoordigheid van D.W.M. Kaldenhoven als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 15 oktober 2009.
(get.) T.G.M. Simons.
(get.) D.W.M. Kaldenhoven.
TM