ECLI:NL:CRVB:2007:BA2283
Centrale Raad van Beroep
- Eerste aanleg - meervoudig
- A. Beuker-Tilstra
- G.L.M.J. Stevens
- H.R. Geerling-Brouwer
- Rechtspraak.nl
Weigering vergoeding voor medische kosten in verband met gehoorklachten zonder causaal verband met vervolging
In deze zaak heeft appellant beroep ingesteld tegen een besluit van de Raadskamer WUV van de Pensioen- en Uitkeringsraad, dat op 27 januari 2006 is genomen. Dit besluit betreft de uitvoering van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945. Appellant, geboren in 1923, is een vervolgde en uitkeringsgerechtigde die sinds 1980 periodieke uitkeringen en voorzieningen ontvangt. In april 2005 heeft hij een aanvraag ingediend voor aanvullende voorzieningen, waarbij hij medische kosten in verband met gehoorklachten heeft opgevoerd. De verweerster heeft echter geweigerd deze kosten te vergoeden, met de motivering dat er geen causaal verband bestaat tussen de gehoorklachten en de vervolging. Dit besluit is na bezwaar gehandhaafd.
Tijdens de zitting op 8 februari 2007 is appellant niet verschenen, maar werd hij vertegenwoordigd door A.T.M. Vroom-van Berckel. De Raad heeft vastgesteld dat appellant pas op 82-jarige leeftijd melding heeft gemaakt van zijn gehoorklachten. De medische gegevens wijzen op degeneratieve processen als oorzaak van deze klachten, en er is geen bewijs dat deze klachten verband houden met de vervolging. Appellant heeft weliswaar een aantal medische gegevens overgelegd, maar deze bieden geen steun voor zijn standpunt dat de gehoorklachten het gevolg zijn van mishandeling tijdens de oorlog.
De Raad heeft ook overwogen dat het bezwaar van appellant met betrekking tot rugklachten niet-ontvankelijk is verklaard, omdat het primaire besluit daarover niet handelde. Gezien de feiten en omstandigheden heeft de Raad geoordeeld dat er geen grond is voor vernietiging van het bestreden besluit en heeft het beroep ongegrond verklaard. De Raad heeft geen termen aanwezig geacht voor vergoeding van proceskosten op basis van artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht.