Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige met voorwaarden voor thuisplaatsing
16 juli 2024
De kinderrechter verlengt de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige tot 28 juli 2025, met voorwaarden voor thuisplaatsing en samenwerking met de nieuwe gecertificeerde instelling.
Vervanging van gecertificeerde instelling in jeugdzorg op verzoek van de moeder
16 juli 2024
De kinderrechter vervangt op verzoek van de moeder de gecertificeerde instelling SAVE door LdHJJ, vanwege een slechte samenwerking en het belang van de minderjarige.
Beëindiging van het ouderlijk gezag en benoeming van de gecertificeerde instelling tot voogdij over een minderjarige
3 juli 2024
De rechtbank beëindigt het gezag van de ouders over [minderjarige 1] en benoemt de GI tot voogd, omdat het kind ernstig in haar ontwikkeling wordt bedreigd.
Beëindiging van het ouderlijk gezag en benoeming van een voogd in een complexe jeugdzorgzaak
2 juli 2024
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de ouders over de minderjarige en benoemt de LDHJR tot voogd, gezien de onveilige opvoedsituatie en de noodzaak voor duidelijkheid in het opgroeiperspectief.
Vaststelling hoofdverblijfplaats en zorgregeling voor minderjarige kinderen na scheiding
1 juli 2024
De rechtbank heeft de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij de moeder vastgesteld en haar toestemming gegeven om met hen naar [plaats] te verhuizen, met een zorgregeling waarbij de kinderen om het weekend bij de vader verblijven.
Beëindiging ouderlijk gezag wegens bedreigende situatie voor minderjarige
23 april 2024
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de vader over zijn minderjarige kind vanwege bedreigende situaties en instabiliteit. De moeder krijgt alleen het gezag.
Verlenging van de machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in een netwerkpleeggezin met aandacht voor het perspectief van het kind
28 maart 2024
De rechtbank verlengt de machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] in een netwerkpleeggezin tot 29 december 2024, omdat de moeder onvoldoende in staat is om een veilig opvoedklimaat te bieden.
Verlenging machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige met onderzoek naar netwerkplaatsing
28 februari 2024
De kinderrechter verlengt de machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige tot 11 april 2024 en houdt andere verzoeken aan voor verdere beoordeling.
Beslissing op verzoek tot ondertoezichtstelling van minderjarigen met aanhouding wegens ontbreken fysieke tolk
28 februari 2024
De kinderrechter heeft het verzoek tot ondertoezichtstelling van twee minderjarigen aangehouden wegens het ontbreken van een fysieke tolk tijdens de zitting.
Ondertoezichtstelling van minderjarigen in het kader van de bescherming van hun ontwikkeling
28 februari 2024
De kinderrechter heeft op 28 februari 2024 een ondertoezichtstelling opgelegd voor de minderjarigen [minderjarige 1 (voornaam)] en [minderjarige 2 (voornaam)] voor negen maanden, vanwege ernstige bedreigingen in hun ontwikkeling door de problematiek van de moeder.
Verlenging ondertoezichtstelling van een minderjarige in het kader van de jeugdzorg
28 februari 2024
De kinderrechter verlengt de ondertoezichtstelling van een minderjarige tot 4 februari 2025, gezien de zorgen over zijn ontwikkeling en de samenwerking tussen de ouders.
Ondertoezichtstelling van minderjarigen in het kader van omgangsrecht tussen vader en kinderen
19 juli 2023
De kinderrechter heeft op 19 juli 2023 de ondertoezichtstelling van twee minderjarigen bevolen, vanwege ernstige ontwikkelingsbedreiging en gebrek aan contact met de vader.
Toetsing van het perspectiefbesluit en geschillenregeling inzake uithuisplaatsing van minderjarigen
28 maart 2023
De rechtbank verlengt de machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] tot 6 september 2023 en onderschrijft het perspectiefbesluit van de GI dat de kinderen bij pleegouders moeten opgroeien.
Machtiging gesloten jeugdhulp en geschillenregeling voor minderjarige met gedragsproblemen
10 februari 2023
De kinderrechter verleent een machtiging voor gesloten jeugdhulp voor een minderjarige en houdt de beslissing over zijn verblijfplaats aan tot 21 maart 2023.
Hoofdverblijfplaats en zorgregeling voor minderjarige kinderen na scheiding van ouders
17 november 2022
De rechtbank heeft de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij de vader vastgesteld en een zorgregeling ingesteld waarbij de kinderen om de week bij de moeder verblijven.
Beëindiging van het ouderlijk gezag en benoeming van een voogd over minderjarigen na ernstige bedreiging in hun ontwikkeling
15 november 2022
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over drie minderjarige kinderen en benoemt de GI als voogd, vanwege ernstige bedreiging in hun ontwikkeling.
Afwijzing verzoek tot beëindiging ouderlijk gezag in het belang van het kind
15 november 2022
De rechtbank wijst het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming tot beëindiging van het ouderlijk gezag af, omdat dit niet in het belang van het kind is.
Beëindiging van het ouderlijk gezag en benoeming van een voogd in een gezagsbeëindigingsprocedure
3 november 2022
De rechtbank heeft het ouderlijk gezag van de ouders over [minderjarige] beëindigd en de GI als voogd benoemd, vanwege ernstige bedreigingen in de ontwikkeling van het kind.
Voorlopige ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van vluchtelingenkinderen
30 maart 2022
De kinderrechter heeft de voorlopige ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van twee vluchtelingenkinderen bevolen vanwege de ernstige medische toestand van de moeder en gedragsproblemen van de kinderen.
Afwijzing verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing in zaken van minderjarigen
29 maart 2022
Rechtbank Midden-Nederland wijst verzoeken tot verlenging ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing af, omdat dit schadelijker is voor de ontwikkeling van de kinderen.
Beoordeling van de verlenging van de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige
1 februari 2022
De rechtbank verlengt de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige, en wijzigt de zorgregeling tussen de moeder en het kind.
Wijziging van de co-ouderschapsregeling naar een weekendregeling vanwege verhuizing; verhuiscriteria; verzoeken afgewezen
28 oktober 2021
De rechtbank Midden-Nederland heeft de verzoeken van de vader om de co-ouderschapsregeling te wijzigen afgewezen en de bestaande regeling in stand gehouden. De vader mag niet verhuizen naar [plaatsnaam 1] en moet de zorgregeling vanuit [woonplaats] naleven.
Beëindiging van Ziektewet-uitkering na weigering medische machtiging
24 maart 2020
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat beëindiging ZW-uitkering terecht was na weigering medische machtiging door eiseres. Beroep gegrond verklaard, maar rechtsgevolgen in stand gehouden.
Beroep tegen leges voor omgevingsvergunning bouw bedrijfspand
10 januari 2020
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van de gemeente Almere over leges voor omgevingsvergunning bouw bedrijfspand.
Verlening omgevingsvergunning voor transformatie voormalig zorgcentrum naar woningen in Utrecht
7 januari 2020
De rechtbank verklaart de beroepen van omwonenden ongegrond en bevestigt de verlening van de omgevingsvergunning voor de transformatie van een voormalig zorgcentrum naar woningen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op bezwaarschriften en dwangsom in omgevingsrechtelijke zaak
19 december 2019
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit over de dwangsom en bevestigt de omgevingsvergunning. Het college moet € 1.260,- aan beide eisers betalen.
Beroep tegen beslissing over WIA-uitkering en arbeidsongeschiktheid
18 december 2019
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond in de zaak over WIA-uitkering en arbeidsongeschiktheid van eiser, die meer beperkingen claimde dan vastgesteld.
Intrekking beroep en toekenning proceskostenvergoeding in bestuursrechtelijke zaak
20 november 2019
De rechtbank heeft verzoekster in haar beroep tegen het besluit van het Uwv in het gelijk gesteld en verweerder veroordeeld tot betaling van proceskosten en griffierecht.
Planschadevergoeding bij wijziging van bouwperceelgrootte en risicoaanvaarding
31 oktober 2019
Eiser krijgt planschadevergoeding van € 3.356.800,00 na wijziging bestemmingsplan. Geen actieve of passieve risicoaanvaarding aangetoond door gemeente.
Verantwoordelijkheid voor rioolstelsel op particulier terrein en zorgplicht gemeente
18 oktober 2019
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het rioolstelsel op particulier terrein. Het beroep van eiseres is ongegrond verklaard.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaarschrift wegens termijnoverschrijding in omgevingsvergunningzaak
1 oktober 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond omdat het bezwaarschrift te laat is ingediend. Eiser had eerder navraag moeten doen over de omgevingsvergunning.
Loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens onvoldoende benutten re-integratiemogelijkheden in het tweede spoor
1 oktober 2019
De rechtbank oordeelt dat de loonsanctie aan de werkgever terecht is opgelegd wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen in het tweede spoor. Het beroep is ongegrond verklaard.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor de bouw van woningen en het kappen van bomen in Leusden
1 oktober 2019
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor 11 woningen en kap van 6 bomen in Leusden. Gebreken in bezwaarprocedure vastgesteld, verweerder krijgt kans tot herstel.
Beroep tegen afwijzing handhaving bij aanleg buitenspeelplaats voor kinderdagverblijf
24 september 2019
Eisers verzochten handhaving tegen de aanleg van een buitenspeelplaats door een kinderdagverblijf. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van overtreding van het bestemmingsplan en verklaart het beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening inzake gemeentelijke belastingen en proceskostenveroordeling
19 juli 2019
De voorzieningenrechter heeft op 19 juli 2019 verzoekster in het gelijk gesteld en verweerder veroordeeld in de proceskosten tot € 512,--, na intrekking van het verzoek om voorlopige voorziening.
Oplegging van een loonsanctie aan een werkgever wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van een werkneemster
1 juli 2019
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat een werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, waardoor een loonsanctie terecht is opgelegd. Beroep ongegrond.
Beroep tegen weigering vergoeding kosten rechtsbijstand in WOZ-zaak
11 juni 2019
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de weigering van vergoeding van kosten rechtsbijstand in WOZ-zaak. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van verweerder.
Afwijzing aanvragen ZW- en WW-uitkering op basis van werknemerschap
19 februari 2019
De rechtbank heeft de aanvragen voor ZW- en WW-uitkering van eiseres afgewezen, omdat zij niet als werknemer kan worden beschouwd. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beëindiging van WIA-uitkering en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid
12 februari 2019
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres tegen de beëindiging van haar WIA-uitkering ongegrond, maar veroordeelt verweerder tot vergoeding van proceskosten en griffierecht.
Herziening en terugvordering van ZW- en WW-uitkering in verband met hennepgerelateerde activiteiten
12 februari 2019
Rechtbank Midden-Nederland verklaart beroep ongegrond inzake herziening en terugvordering van ZW- en WW-uitkering door betrokkenheid bij hennepgerelateerde activiteiten.
Afwijzing van WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid en de noodzaak van nader onderzoek naar ontbrekende stukken
23 januari 2019
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de WW-uitkering aan eiseres wegens onvoldoende onderzoek naar ontbrekende stukken en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Verzekering voor de Ziektewet en benadelingshandeling bij ontslag op staande voet
22 januari 2019
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de ex-werkneemster verzekerd was voor de Ziektewet en dat er geen benadelingshandeling was. Het beroep van A.S. Watson is ongegrond verklaard.
Weigering WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheidsevaluatie
15 november 2018
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake de weigering van een WIA-uitkering, gebaseerd op een zorgvuldige medische beoordeling.
Bestuursrechtelijke handhaving en dwangsom bij illegale activiteiten in natuurgebied
14 november 2018
Rechtbank vernietigt besluit van gemeente over dwangsommen voor illegale activiteiten in natuurgebied. Eiser krijgt griffierecht terug en proceskosten vergoed.
Vernietiging van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in verband met planschade en de rol van de StAB
16 oktober 2018
Rechtbank vernietigt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan wegens onjuiste schadeveroorzakende besluit, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een winkelcentrum met appartementen in Zeist
15 oktober 2018
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor een winkelcentrum in Zeist. Geen weigeringsgronden aanwezig volgens de Wabo.
Bestuursrechtelijke procedure omgevingsvergunning voor fruitboomgaard en de eisen aan ruimtelijke onderbouwing
2 oktober 2018
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder om de aanvraag voor een omgevingsvergunning niet in behandeling te nemen, omdat er geen eis is dat een ruimtelijke onderbouwing door een deskundige moet worden opgesteld.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor de bouw van een ligboxenstal met betrekking tot grondgebondenheid en ruwvoerproductie
12 september 2018
Rechtbank Midden-Nederland vernietigt de omgevingsvergunning voor een ligboxenstal wegens onvoldoende onderbouwing van grondgebondenheid en ruwvoerproductie. Beroepen van eisers gegrond verklaard.
Beroep tegen het besluit tot vaststelling van het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2018
5 september 2018
De rechtbank verklaart de beroepen tegen het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2018 niet-ontvankelijk, omdat eisers geen zienswijzen hebben ingediend.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar omgevingsvergunning voor aanlegsteiger en watergangen
27 augustus 2018
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij geen belanghebbende is bij de omgevingsvergunning voor een aanlegsteiger en watergangen.
Herziening uitbetaling WAO-uitkering en terugvordering onverschuldigd betaalde uitkering wegens inkomsten uit hennepkwekerijen
9 juli 2018
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de herziening van de WAO-uitkering van eiser terecht was, gezien zijn inkomsten uit hennepkwekerijen. Eiser's beroep op verjaring slaagt niet. Terugvordering van € 59.487,46 wordt bevestigd.
Weigering omgevingsvergunning voor waterpartijen en natuurvriendelijke oevers in Gooise Meren
26 juni 2018
Rechtbank Midden-Nederland vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor waterpartijen en natuurvriendelijke oevers, oordeelt dat de uniforme openbare voorbereidingsprocedure niet correct is toegepast.
Woz-waardering van zwembad annex fitnessruimte en de kwalificatie van grond als bebouwde of onbebouwde grond
31 mei 2018
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de grond van een zwembad als bebouwde grond moet worden aangemerkt, wat leidt tot bevestiging van de Woz-waardering door de heffingsambtenaar. Het beroep van eiseres is ongegrond.
Intrekking van jachtakte op basis van strafrechtelijke veroordeling en bevoegdheid bestuursrechter
15 mei 2018
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond en handhaaft de intrekking van de jachtakte van eiser op basis van strafrechtelijke veroordeling.
Planschade en onjuiste planvergelijking in bestuursrechtelijke procedure
21 februari 2018
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep gegrond in een zaak over planschade en vernietigt het bestreden besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Loonsanctie en re-integratie-inspanningen van werkgever in het kader van ziekteverzuim
20 februari 2018
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, waardoor een loonsanctie terecht is opgelegd. Beroep ongegrond verklaard.
Loonsanctie en re-integratieverplichtingen na ontslag op staande voet van werknemer
2 oktober 2017
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat eiseres onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht na ontslag op staande voet van werknemer, loonsanctie terecht opgelegd.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor de bouw van een ligboxenstal en de beoordeling van grondgebondenheid
25 september 2017
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor ligboxenstal; rechtbank oordeelt dat verweerder onvoldoende heeft onderzocht of uitbreiding voldoet aan PRV en beheersverordening.
Handhaving van geluidsvoorschriften en de bevoegdheid tot handhavend optreden in bestuursrechtelijke context
11 september 2017
Rechtbank Midden-Nederland vernietigt het handhavingsbesluit van het college van burgemeester en wethouders, omdat geen overtreding van geluidsvoorschriften is vastgesteld.
Bestuursrechtelijke handhaving en niet-ontvankelijkheid van beroep tegen besluit van burgemeester en wethouders
11 september 2017
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk, omdat het bestreden besluit geen wijziging in haar rechtspositie teweegbrengt. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten en het griffierecht.
Weigering herbeoordeling WW-uitkering op basis van nieuwe feiten en omstandigheden
23 augustus 2017
De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard, omdat hij geen nieuwe feiten of omstandigheden heeft aangetoond voor herbeoordeling van zijn WW-uitkering.
Afwijzing verzoek om planschade voor woonzorgcomplex in Woudenberg
18 juli 2017
Eisers verzochten om planschadevergoeding na de bouw van een woonzorgcomplex. De rechtbank oordeelde dat de schade onder het normaal maatschappelijk risico valt en verklaarde het beroep ongegrond.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van een bezwaar tegen een niet-rechtsgevolg hebbende brief inzake ziekmelding ex-werkneemster
3 juli 2017
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat een brief over ziekmelding niet als besluit kan worden aangemerkt. Beroep gegrond, bestreden besluit vernietigd, en eiseres niet-ontvankelijk verklaard in bezwaar.
Afwijzing handhavingsverzoek tegen werkzaamheden en kap van bomen in Weesp met betrekking tot Flora- en faunawet
27 juni 2017
Rechtbank Midden-Nederland wijst het handhavingsverzoek van Stichting Flora & Faunabescherming af, oordelend dat geen overtredingen van de Flora- en faunawet zijn gepleegd bij de kap van bomen in Weesp.
Beroep tegen de vastgestelde waarde van bedrijfspanden voor onroerendezaakbelastingen, schending hoorplicht en waarderingsmethoden
13 juni 2017
Rechtbank vernietigt de vastgestelde waarde van bedrijfspanden voor onroerendezaakbelastingen wegens schending hoorplicht en onvoldoende onderbouwing van de waardering.
Waardering van een bedrijfspand voor onroerendezaakbelastingen en schending van hoorplicht
13 juni 2017
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente eiseres ten onrechte niet heeft gehoord in bezwaar en stelt de waarde van het bedrijfspand vast op € 1.600.000,-.
Beroep tegen de vastgestelde waarde van een bedrijfspand en schending van de hoorplicht
13 juni 2017
De rechtbank vernietigt de uitspraak op bezwaar van de heffingsambtenaar, stelt de waarde van het bedrijfspand vast op € 800.000,- en veroordeelt de verweerder in de proceskosten.
Afwijzing herhaalde aanvraag Wajong-uitkering na inhoudelijke beoordeling door UWV
6 juni 2017
Rechtbank Midden-Nederland wijst het beroep van eiseres tegen de afwijzing van haar Wajong-aanvraag ongegrond, omdat zij in staat wordt geacht minimaal 75% van het minimumloon te verdienen.
Beroep werknemer tegen bekorting loonsanctie door UWV wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen
6 juni 2017
De rechtbank verklaart het beroep van de werknemer ongegrond, omdat de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht en de werknemer niet heeft meegewerkt aan het re-integratietraject.
Waardering onroerende zaak en heffingsgrondslag onroerendezaakbelastingen
23 mei 2017
De rechtbank heeft de WOZ-waarde van een onroerende zaak vastgesteld op € 1.647.000,-, na te hebben geoordeeld dat de heffingsambtenaar de waarde niet voldoende had onderbouwd en eiseres haar waarde niet kon aantonen.
Waardering van niet-woningen en de berekening van de kapitalisatiefactor in het bestuursrecht
23 mei 2017
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseres ongegrond met betrekking tot de WOZ-waarderingen van twee niet-woningen, vastgesteld door de heffingsambtenaar.
Waardering van een recreatieterrein en de toepassing van de gebruikersbelasting in het bestuursrecht
23 mei 2017
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt over de waardering van een recreatieterrein en de toepassing van gebruikersbelasting. Beroepen gegrond, waarden verlaagd en proceskosten vergoed.
Beroep tegen wijziging van omgevingsvergunning voor bouw van appartementen met betrekking tot parkeernormen en belangenafweging
5 april 2017
Beroep ongegrond verklaard tegen wijziging omgevingsvergunning voor 15 appartementen; rechtbank oordeelt dat parkeernormen voldoende zijn en belangenafweging rechtmatig is.
Weigering van WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid van politieambtenaar na ernstig plichtsverzuim
15 maart 2017
De rechtbank verklaart het beroep van een politieambtenaar ongegrond, omdat hij verwijtbaar werkloos is geworden door ernstig plichtsverzuim, waardoor hij geen recht heeft op WW-uitkering.
Onderzoek naar rijgeschiktheid in verband met alcoholmisbruik en de rol van deskundigen in bestuursrechtelijke procedures
22 november 2016
Rechtbank vernietigt besluit tot ongeldigverklaring rijbewijs wegens tekortkomingen in de verwerking van correcties, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie door de gemeente Leusden met betrekking tot bestemmingsplan Biezenkamp
22 november 2016
Rechtbank Midden-Nederland wijst het verzoek om nadeelcompensatie af, omdat eiseressen geen recht hadden op schadevergoeding voor het uitblijven van het winkelcentrum Biezenkamp.
Weigering omgevingsvergunning voor het kappen van een boom met belangenafweging en rechtsgevolgen
13 juni 2016
De rechtbank vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor het kappen van een beuk, omdat onvoldoende rekening is gehouden met het vorderingsrecht van de buurman.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de milieuzone in Utrecht en de gevolgen voor luchtkwaliteit
22 januari 2016
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de milieuzone in Utrecht rechtmatig is, ondanks bezwaren van KNAC en SSLU. De effecten zijn marginaal, maar onderdeel van een breder pakket maatregelen. Proceskosten worden vergoed.
Vordering tot betaling van schadevergoeding en meerkilometers in leaseovereenkomst
23 juli 2014
VWP vordert € 7.911,41 van 1Groep wegens wanprestatie in leaseovereenkomst. De kantonrechter oordeelt dat 1Groep meer kilometers heeft gereden en schade heeft veroorzaakt, en wijst de vordering grotendeels toe.
Toepasselijkheid van algemene voorwaarden bij verwijzing naar twee sets voorwaarden in een faillissement
23 juli 2014
OBM vorderde een verklaring voor recht over een opeisbare vordering op [A] en het vuistpandrecht op zout. De rechtbank wees de vorderingen af wegens onduidelijkheid over de toepasselijke algemene voorwaarden.
Vonnis inzake zorgplicht en renteswap tussen Deutsche Bank en gedaagden
23 juli 2014
Deutsche Bank vordert betaling van € 52.163,73 van gedaagden, die betwisten dat er een overeenkomst met Deutsche Bank is. De rechtbank oordeelt dat Deutsche Bank ontvankelijk is en stelt gedaagden in de gelegenheid om bewijs te leveren.
Uitleg van een koopovereenkomst met betrekking tot aandelenoverdracht en de gevolgen van niet-nakoming
16 juli 2014
De rechtbank heeft de vorderingen van D-Ortho B.V. en een andere vennootschap afgewezen in een geschil over de uitleg van een koopovereenkomst betreffende aandelen. De gedaagde partij, Healthcare Investment Group Holding B.V., heeft de aandelen pas later afgenomen, wat leidde tot een geschil over de nakoming en boeteclausules.
Aansprakelijkheid voor schade door omgevallen torenkraan op Universiteit Utrecht
9 juli 2014
BAM vordert aansprakelijkheid voor schade door omgevallen torenkraan. De rechtbank wijst de vordering tegen Terex af, maar overweegt deskundigenonderzoek voor de vordering tegen Transmate. BAM's vorderingen worden mogelijk verjaard geacht.
Vordering tot betaling en vernietiging van overeenkomst in verband met investeringsrelatie
11 juni 2014
All-In Group vorderde € 100.000,- van LM Investors 2 B.V. en vernietiging van een overeenkomst. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat er geen mededelingsplicht was geschonden.
Aansprakelijkheid van feitelijk bestuurder in faillissement van B&A Holding B.V. en B&A Nederland B.V.
28 mei 2014
De rechtbank Midden-Nederland heeft de vorderingen van de curator afgewezen, omdat niet was aangetoond dat de gedaagde feitelijk bestuurder was van de failliete vennootschappen. De curator voldeed niet aan haar stelplicht.
Geschil over de ontbinding van een maatschap en eigendom van paarden in een stoeterij na beëindiging van een affectieve relatie
19 februari 2014
De rechtbank oordeelt dat er geen maatschap is tussen de partijen en wijst de vorderingen van de vrouw af. De man krijgt gelijk in zijn vorderingen, inclusief schadevergoeding en opheffing van beslagen.
Aandelenoverdracht en herinvesteringsreserve: geschil over garanties en belastingheffing
5 februari 2014
De rechtbank oordeelt dat PSH geen garanties heeft geschonden bij de aandelenoverdracht van Drafcentrum Hilversum BV. Eiseres heeft geen recht op schadevergoeding en wordt veroordeeld in de proceskosten.
Inbreuk op handelsnaamrechten en verwarringsgevaar tussen Spruit ICT en Yowsa c.s.
29 januari 2014
Spruit ICT vorderde dat Yowsa en Yowsim inbreuk maakten op haar handelsnaamrechten door het gebruik van "Spruitt". De rechtbank oordeelde dat er verwarringsgevaar was en veroordeelde Yowsa en Yowsim tot staking van het gebruik van de domeinnaam en e-mailadressen. Schadevergoeding werd toegewezen, maar de vordering tot nietigverklaring van het merk "Spruitt" werd afgewezen.
Vordering tot schadevergoeding en erkenning van recht van voorkoop en nakoop met betrekking tot onroerend goed in Maarssen
22 januari 2014
Eiser vordert schadevergoeding van de Gemeente Stichtse Vecht wegens niet-naleving van het recht van voorkoop en nakoop. De rechtbank wijst de vorderingen af wegens verjaring.
Ontbinding van vennootschap onder firma en concurrentiebeding
30 december 2013
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt over ontbinding v.o.f. en schending concurrentiebeding. [gedaagde] moet € 100.000,00 boete betalen en € 3.400,00 aan [eiser].
Onrechtmatige daad door onbetaalde facturen in handelsrelatie tussen Alfatex Sp. en Holland Trade Ltd.
18 december 2013
Alfatex Sp. vorderde € 100.630,77 van HTM en andere gedaagden wegens onrechtmatige daad. De rechtbank wees de vorderingen tegen HTM af, maar kende een schadevergoeding toe aan Alfatex Sp. van € 102.550,77 van de derde gedaagde.
Onrechtmatige betaling en facturering door Slotervaartziekenhuis aan Simed
27 november 2013
Slotervaartziekenhuis vorderde dat facturen van Simed als vals zouden worden aangemerkt. De rechtbank oordeelde dat de facturen geldig waren en het ziekenhuis schade moest vergoeden aan Simed c.s.
Verplichting tot betaling van factuur na niet verschijnen op zitting
29 oktober 2013
De kantonrechter oordeelt dat de gedaagde zijn verweer onvoldoende heeft gemotiveerd en wijst de vordering van de eiseres tot betaling van € 1.493,55 toe, inclusief wettelijke rente en proceskosten.
Vernietiging van aandelenlease-overeenkomsten door minderjarige
16 oktober 2013
Kantonrechter vernietigt aandelenlease-overeenkomsten van minderjarige en veroordeelt Dexia tot terugbetaling van € 17.425,16, vermeerderd met wettelijke rente.
Vordering tot terugbetaling van onverschuldigde betaling door woningbouwvereniging aan financieel onderzoeksinstituut
2 oktober 2013
Bouwvereniging Huis en Erf vorderde € 72.142,57 van IFO wegens onverschuldigde betaling. De rechtbank oordeelde dat de bestuurder onbevoegd was vanwege een tegenstrijdig belang. IFO handelde onrechtmatig door werkzaamheden voort te zetten. Schadevergoeding van € 22.025,42 werd toegewezen.
Hoofdelijke mede-aansprakelijkheid en toestemming echtgenote bij leningsovereenkomst
12 december 2012
Rechtbank Utrecht oordeelt dat toestemming van echtgenote vereist is voor hoofdelijkheid bij lening. Vordering tegen [gedaagde sub 2] afgewezen, [gedaagde sub 1] veroordeeld tot betaling aan ABN AMRO.
Vordering tot betaling van erkende schulden uit ontbonden vennootschap onder firma
12 december 2012
Eiser vorderde betaling van € 92.674,93 van gedaagde wegens erkende schulden uit een ontbonden VOF. De rechtbank wees de vorderingen toe en veroordeelde gedaagde in de proceskosten.
Tussenvonnis over garanties in koopovereenkomst en herinvesteringsreserve
14 november 2012
De rechtbank oordeelt over de aansprakelijkheid van P.S.H. voor schade van [bedrijf 1] door vermeende schending van garanties in een koopovereenkomst. De procedure wordt opgeschort in afwachting van een fiscale uitspraak.
Vernietiging van arbitraal vonnis en bevoegdheid van het scheidsgerecht in geschil tussen ziekenhuis en medisch specialist
24 oktober 2012
Rechtbank Utrecht vernietigt arbitraal vonnis in geschil tussen CWZ en [gedaagde]. Ontvankelijkheid van [gedaagde] wordt bevestigd, CWZ veroordeeld in proceskosten van € 1.171,00.
Vordering tot betaling van een geldlening en bewijslevering
3 oktober 2012
Rechtbank Utrecht oordeelt dat gedaagde niet heeft bewezen dat er geen geldleningsovereenkomst was met eiseres. Gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van € 28.100,00, vermeerderd met rente.
Aansprakelijkheid van curatoren bij verkoop onroerende zaak uit faillissement
13 juni 2012
Kasberg vorderde koopprijsvermindering wegens schending mededelingsplicht door curatoren. Rechtbank oordeelde dat curatoren niet persoonlijk aansprakelijk zijn, maar exoneratiebedingen onredelijk bezwarend zijn. Beslissing over koopsomvermindering wordt aangehouden.
Ontbinding van een overeenkomst met een aannemer en de gevolgen voor ongedaanmakingsverbintenissen en waarde van geleverde prestaties
25 april 2012
De rechtbank oordeelt dat de opdrachtgever recht heeft op vergoeding van de waarde van geleverde prestaties, verminderd met gemaakte kosten, en wijst een bedrag van € 4.937,09 toe aan het bouwbedrijf.
Aansprakelijkheid van SNS Bank voor beleggingsadviezen verstrekt door derde partij
11 april 2012
De rechtbank oordeelt dat SNS Bank niet aansprakelijk is voor schade door beleggingsadviezen van een derde partij, omdat zij niet optrad als effectenbemiddelaar en geen zorgplicht had geschonden. Vorderingen van de Stichting W&P worden afgewezen en proceskosten worden toegewezen aan SNS Bank.
Uitleg akte van levering van economische eigendomsoverdracht van landbouwgrond door agrariër aan vastgoedontwikkelaar
4 april 2012
De zaak betreft de uitleg van een akte van levering van landbouwgrond, waarbij de eiser vordert dat de gedaagde haar verplichtingen niet is nagekomen. De rechtbank heeft bewijslevering gelast.
Vordering tot betaling en opheffing van conservatoire beslagen tussen Chilean Lumber Company S.A. en Arkans Limited
4 april 2012
CLC vorderde betaling van € 324.765,-- van Arkans. De rechtbank wees de vorderingen van Arkans af en oordeelde dat CLC een opeisbare vordering had. Arkans werd veroordeeld in de proceskosten van € 452,--.
Bestuurdersaansprakelijkheid en contractuele verplichtingen in vennootschapsrecht
4 april 2012
De rechtbank oordeelt dat [gedaagde] onrechtmatig heeft gehandeld door gelden van Arkans te onttrekken, waardoor CLC niet kon worden betaald. De zaak betreft bestuurdersaansprakelijkheid en de levering van aandelen.
Productaansprakelijkheid en bewijsvoering bij bedrijfsongeval met rolsteiger
28 maart 2012
De rechtbank oordeelt dat Altec moet bewijzen dat de ligger meer dan 10 jaar geleden in het verkeer is gebracht. Er is behoefte aan deskundigenbericht over de gebrekkigheid van de klauw en de bevestiging van de ligger.
Onrechtmatig handelen van bestuurders en causaal verband in civiele procedure
28 maart 2012
De rechtbank oordeelt dat de vorderingen van Ecobuildings tegen de bestuurders van Econcern stranden op het ontbreken van causaal verband tussen hun handelen en de gevorderde schade. Vorderingen worden afgewezen en Ecobuildings wordt in de proceskosten veroordeeld.
Vordering tot betaling van de dertiende penning in verband met de overdracht van economische eigendom van onroerend goed
7 maart 2012
Eisers vorderden betaling van de dertiende penning, maar de rechtbank oordeelde dat deze pas verschuldigd is na juridische eigendomsoverdracht. Vordering afgewezen en eisers in proceskosten veroordeeld.
Verzekeringsdekking en debiteurenbeheer in kredietverzekeringsovereenkomst
29 februari 2012
Rechtbank Utrecht oordeelt dat Tegeka recht heeft op verzekeringsdekking van TCRe voor faillissementen van debiteuren, ondanks niet-naleving van polisvoorwaarden. TCRe moet € 62.368,62 betalen aan Tegeka, vermeerderd met rente.
Verzekeringsdekking en aansprakelijkheid in kredietverzekeringsovereenkomst met debiteurenbeheer
29 februari 2012
Rechtbank Utrecht oordeelt dat DAKMATERIALEN B.V. recht heeft op verzekeringsdekking van TCRe voor faillissementen van debiteuren, ondanks verzuim in debiteurenbeheer. Vordering toegewezen.
Auteursrechtelijke inbreuk en slaafse nabootsing van afneembare trekhaaksystemen
22 februari 2012
ACS vorderde dat Terwa zich zou onthouden van het verveelvoudigen van haar trekhaaksystemen. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van slaafse nabootsing of auteursrechtelijke inbreuk en wees de vorderingen van ACS af.
Aansprakelijkheid van hypotheekhouder voor wanprestatie van DPN Beheer en controleplicht bij beslaglegging
1 februari 2012
De rechtbank oordeelt dat FGH Bank niet aansprakelijk is voor schade van eisers door wanprestatie van DPN Beheer. Vorderingen worden afgewezen en eisers in proceskosten veroordeeld.
Aansprakelijkheid en tekortkomingen in de uitvoering van een overeenkomst tussen twee besloten vennootschappen
28 december 2011
Eiseres vorderde betaling van facturen en schadevergoeding, maar haar vorderingen werden afgewezen. Gedaagde kreeg gelijk in reconventie wegens tekortkomingen van eiseres in de uitvoering van de overeenkomst.
Gedeeltelijke vernietiging van arbitraal vonnis in geschil over uittredingsvergoeding en goodwillvergoeding
28 december 2011
De rechtbank vernietigt gedeeltelijk een arbitraal vonnis over uittredingsvergoeding en goodwillvergoeding, omdat de arbiter op drie onderdelen niet voldoende heeft gemotiveerd.
Vaststellen loon bij opdracht en bewijsopdracht aantal uren werk
21 december 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt over loonvordering Tympanum B.V. van € 100.000,- tegen Blue Found B.V. en stelt bewijsopdracht voor aantal gewerkte uren door [A].
Vaststellingsovereenkomst en bedrog in co-investeringsrecht tussen Nethave N.V. en D-Age B.V.
21 december 2011
De rechtbank oordeelt dat de vaststellingsovereenkomst tussen Nethave N.V. en D-Age B.V. niet door bedrog tot stand is gekomen, en wijst de vorderingen van Nethave af.
Vordering tot betaling van factuur en verweer op basis van opschortingsrecht
14 december 2011
Eiser vorderde betaling van € 46.200,- van Terach B.V. voor een factuur. De rechtbank wees de vordering toe en veroordeelde Terach B.V. tot betaling, vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten.
Vonnis inzake bewijswaardering en proceskosten in civiele procedure tussen [X] en TCRe
14 december 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt in civiele procedure dat [X] bewijs heeft geleverd voor afspraak met CreditForce over dekking debiteur 48. Vordering van [X] tot € 389.046,76 toegewezen, proceskosten vergoed.
Vordering tot betaling na afgebroken onderhandelingen over de overname van een onderneming
7 december 2011
Eiser vorderde betaling na afgebroken onderhandelingen over de overname van zijn onderneming. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat gedaagde vrij was om de onderhandelingen te beëindigen.
Onrechtmatige handelspraktijken van de Nederlandse Badminton Bond in relatie tot sponsorovereenkomsten
30 november 2011
De rechtbank oordeelt dat de NBB onrechtmatig handelt door spelers te dwingen met Yonex materiaal te spelen, wat hun sponsorverplichtingen belemmert. Schadevergoeding aan Dunlop en RSL wordt toegewezen.
Stilzwijgende bekrachtiging van een verzekeringsovereenkomst en het verval van dekking
23 november 2011
De rechtbank oordeelt dat TCRe stilzwijgend een verzekeringsovereenkomst met eiseres heeft bekrachtigd en dat het beroep op verval van dekking niet gerechtvaardigd is. Eiseres krijgt schadevergoeding van EUR 269.626,30.
Vonnis inzake de verplichtingen van TCRe jegens Creditforce c.s. onder het vonnis in kort geding
16 november 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat TCRe niet volledig heeft voldaan aan verplichtingen uit kort geding, waardoor dwangsommen van € 15.000,- zijn verbeurd. Creditforce c.s. wordt veroordeeld in proceskosten van € 1.551,93.
Vordering tot betaling van contractuele boete en wettelijke rente in het kader van een overeenkomst voor de installatie van een brandmeldsysteem
9 november 2011
De rechtbank oordeelt dat Siemens de overeengekomen termijn voor migratie van abonnees naar een nieuw brandmeldsysteem niet heeft nageleefd en veroordeelt haar tot betaling van € 200.000,00 aan VRU, vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten.
Onrechtmatige voortzetting van openbare verkoop door de Belastingdienst na verzet door belastingplichtige
14 september 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat de Ontvanger van de Belastingdienst onrechtmatig handelde door openbare verkoop voort te zetten na verzet van Reclame & Zo. Schadevergoeding aan Reclame & Zo wordt toegewezen.
Bepaling hoogte schadevergoeding bij auteursrechtelijke inbreuk door plaatsing van krantenartikelen op een website
24 augustus 2011
Cozzmoss vorderde schadevergoeding van Alliance Experts wegens auteursrechtinbreuk door het plaatsen van artikelen op hun website. De kantonrechter oordeelde dat Alliance Experts inbreuk had gemaakt en kende een schadevergoeding van € 314,47 toe. De vordering tot staking van de inbreuk werd afgewezen.
Aansprakelijkheid en tekortkoming in de uitvoering van een overeenkomst inzake salarisadministratie
6 juli 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat OSG tekort is geschoten in de uitvoering van de salarisadministratie, waardoor ASKB te veel WAO-premies heeft afgedragen. OSG wordt veroordeeld tot betaling van EUR 21.751,55 aan ASKB, inclusief BTW.
Geschil tussen Adventure Bags B.V. en Kruidvat Retail B.V. over afname en betaling van producten met mogelijke inbreuk op intellectuele eigendomsrechten
15 juni 2011
Adventure Bags B.V. vordert betaling van Kruidvat Retail B.V. voor niet afgenomen producten. De rechtbank oordeelt dat Kruidvat gerechtigd was de afname te weigeren en wijst de vorderingen van Adventure Bags af.
Persoonlijke aansprakelijkheid van advocaten voor niet uitgevoerde reservering op derdengeldenrekening
15 juni 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat drie advocaten persoonlijk aansprakelijk zijn voor het niet uitvoeren van een reservering op de derdengeldenrekening, en wijst de vordering van de scheepswerf tot betaling van het gereserveerde bedrag toe.
Onrechtmatige daad door niet tijdige openbaarmaking van koersgevoelige informatie door beursgenoteerde onderneming
30 maart 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat SdB onrechtmatig handelde door koersgevoelige informatie over een overnamebod niet tijdig openbaar te maken, waardoor aandeelhouders schade leden.
Vordering tot schadevergoeding door ING Bank N.V. tegen oud-bestuurders en adviseurs van Stichting Freule Lauta van Aysma wegens onbevoegde vertegenwoordiging en ongerechtvaardigde verrijking
8 december 2010
ING Bank vorderde schadevergoeding van oud-bestuurders van Stichting Freule Lauta van Aysma wegens onbevoegde vertegenwoordiging. De rechtbank oordeelde dat de bankgarantie nietig was, waardoor er geen schadevergoeding kon worden toegewezen.
Vernietiging van bestuursbesluiten van een stichting met betrekking tot een betalingsverplichting aan een andere stichting
1 december 2010
Rechtbank Utrecht verklaart bestuursbesluiten van eiseres nietig, die een betalingsverplichting van 2,25 miljoen euro aan gedaagde aanvaardden, wegens strijd met de statuten.
Aansprakelijkheid van voormalig bestuurders en commissarissen in faillissement Landis Group N.V.
17 november 2010
De rechtbank oordeelt dat de vorderingen van de voormalig bestuurders en commissarissen om inzage in documenten af te dwingen niet toewijsbaar zijn. De curatoren hoeven geen stukken te overleggen. Vordering tot oproeping in vrijwaring wordt toegewezen.
Faillissement van een advocatenkantoor en de gevolgen voor de curator en de overnemende partij
3 november 2010
De rechtbank wijst de vorderingen van de curator af, oordelend dat er geen onrechtmatige daad of ongerechtvaardigde verrijking is, en veroordeelt de curator in de proceskosten van CMS Derks.
Vordering tot wijziging canon op grond van artikel 5:97 van het Burgerlijk Wetboek
13 oktober 2010
Hervormde Gemeente Eemnes vorderde wijziging van de canon op grond van artikel 5:97 BW. De rechtbank wees de vorderingen af, omdat geen onvoorziene omstandigheden sinds 1992 waren aangetoond.
Vonnis in vrijwaring met strijdigheid tegen goede procesorde en nodeloos veroorzaakte kosten
6 oktober 2010
Rechtbank Utrecht verklaart eiser in vrijwaring niet-ontvankelijk in gewijzigde vordering, strijdig met goede procesorde, en veroordeelt hem in proceskosten van EUR 714,00.
Vonnis inzake teruggave wijnaccijns tussen Koop-Consult B.V. en LFE B.V.
17 maart 2010
Rechtbank Utrecht oordeelt dat LFE B.V. aan Koop-Consult B.V. EUR 6.744.021,18 moet betalen wegens teruggave wijnaccijns, met wettelijke rente. Proceskosten van EUR 53.648,85 worden aan LFE B.V. opgelegd.
Vordering tot betaling van onbetaalde facturen voor levering van klei
10 maart 2010
De rechtbank Utrecht oordeelde dat gedaagde onvoldoende onderbouwde dat vaste klei was geleverd. Eiseres kreeg gelijk en gedaagde werd veroordeeld tot betaling van EUR 52.778,40, vermeerderd met rente en proceskosten.
Vordering tot erkenning van erfdienstbaarheid door verjaring tussen Uitvaartcentrum Zuid B.V. en Gemeente de Ronde Venen
20 januari 2010
De rechtbank wijst de vordering van Uitvaartcentrum Zuid B.V. tot erkenning van een erfdienstbaarheid door verjaring af, omdat niet is aangetoond dat er sprake was van bezit van de erfdienstbaarheid.
Asielaanvraag van eiser uit Irak met betrekking tot de provincie Nineveh en de beoordeling van de geloofwaardigheid van het asielrelaas
3 december 2009
De rechtbank verklaart het beroep van eiser gegrond, vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag en draagt verweerder op opnieuw te beslissen, met inachtneming van de uitspraak.
Intrekking verblijfsvergunning wegens onjuiste gegevens en de gevolgen voor het gezinsleven
11 november 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de verblijfsvergunning van eiser wordt ingetrokken wegens onjuiste gegevens over zijn biologische relatie met [A].
Asielaanvraag van Iraakse eisers en de beoordeling van het risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar Irak
6 oktober 2009
De rechtbank heeft het beroep van Iraakse eisers gegrond verklaard, omdat zij bij terugkeer naar Irak een reëel risico lopen op schending van artikel 3 EVRM. De bestreden besluiten zijn vernietigd en verweerder moet opnieuw beslissen op de aanvragen.
Uitzetting naar Griekenland en zicht op uitzetting in vreemdelingenbewaring
24 juni 2009
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep ongegrond en wijst verzoek om schadevergoeding af, oordelend dat er zicht op uitzetting naar Griekenland bestaat.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: