Hoe AI de sociale advocatuur versterkt

Door: Sander, 7 augustus 2024

Laatst geüpdatet: 12 september 2024

Categorie: #inzicht

< terug naar de Lexboost blog
Blog afbeelding

De sociale advocatuur speelt een sleutelrol in de toegang tot het recht voor Nederlandse burgers. Dit grondrecht ligt aan het hart van de Nederlandse rechtsstaat en de bescherming van Nederlandse burgers.

Bescherming tegen overheid en grote bedrijven

Het zijn de sociaal advocaten die de belangen van individuele burgers verdedigen tegen de overheid en grote bedrijven. Door hun omvang en financiële draagkracht hebben zulke organisaties vaak ruimere toegang tot gespecialiseerde advocatenteams dan individuele burgers. Daardoor kan rechtsongelijkheid ontstaan, terwijl voor een effectieve toegang tot het recht een zo gelijk mogelijk speelveld cruciaal is.

Naar een gelijk speelveld

Grote advocatenkantoren hebben bijna ongelimiteerde middelen om organisaties bij te staan, terwijl sociaal advocaten vaak werken met beperkte middelen en efficiënt moeten omgaan met hun tijd en budget. De opkomst van AI en legal AI-researchtools zorgt ervoor dat dit gat een stukje wordt gedicht. Door de krachtige analysemogelijkheden kunnen sociaal advocaten beter voorbereid en in minder tijd met sterkere argumenten hun zaken bepleiten. Dit leidt tot een eerlijkere strijd in de rechtszaal en zorgt voor meer gelijkheid in juridische procedures.

Individuele burgers krijgen zo een eerlijke kans tegen de grote spelers, wat de kern is van de sociale advocatuur. Wanneer sociaal advocaten gebruikmaken van juridische kunstmatige intelligentie, kunnen zij snel en nauwkeurig jurisprudentie en literatuur vinden en analyseren, zonder dat dit ten koste gaat van hun budget.

Aandacht voor mensen

Sociaal advocaten kunnen daardoor meer tijd besteden aan dossierkennis, wat altijd hét verschil maakt in zaken. Maar misschien nog wel belangrijker, ze kunnen meer tijd en aandacht besteden aan hun cliënt, voor wie een juridische procedure vaak een enorme impact heeft.

Dat laatste is iets wat nogal eens onderbelicht blijft. De sociaal advocaten gaan vaak stappen verder in de begeleiding van hun cliënten dan zij vanuit hun rol zouden hoeven, omdat ze weten wat de gevolgen voor de mensen zijn. De druk op de cliënt, maar ook op het gezin, vrienden en familie kan enorm zijn.

AI-legal research tools en andere juridische AI-toepassingen zijn een gamechanger voor de sociale advocatuur. Op een persoonlijke noot hopen we bij Lexboost bij te dragen aan meer ruimte voor aandacht voor de mens die de cliënt is, al is het maar een klein beetje. We combineren betaalbaarheid met hoogwaardige technologie, waardoor sociaal advocaten kunnen excelleren en hun cliënten de best mogelijke bijstand kunnen bieden.

Hopelijk draagt juridische kunstmatige intelligentie op die manier bij aan een rechtvaardiger systeem waarin iedereen, ongeacht hun middelen, een gelijke kans krijgt in de rechtszaal.

Maak AI onderdeel van jouw juridische workflow.

Wordt een van de eersten in Nederland die gebruik maakt van AI voor legal research.

Lexboost is jouw persoonlijke paralegal die 24/7 voor je klaarstaat!

App screenshot