Juridische analyse van het nieuws

Door: Sander, 1 september 2024

Laatst geüpdatet: 12 september 2024

Categorie: #legalhacks

< terug naar de Lexboost blog
Blog afbeelding

Als advocaat in de zakelijke dienstverlening wil je een trusted advisor zijn voor je cliënten. Dan weet je dat juridische scherpte alleen maar toegevoegde waarde heeft in de context van business en de maatschappelijke ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Daarom moet je op de hoogte blijven van het nieuws.

De juridische kansen en risico's van relevante ontwikkelingen zijn waar het voor CEO's, General Counsels en bedrijfsjuristen om draait. Heb je er daarom weleens aan gedacht om jouw AI-legal researchtool een juridische analyse van het nieuws voor je cliënt te laten genereren?

Binnen seconden een juridisch perspectief op het nieuws

‘Maar zo’n slimme analyse, dat kan ik toch alleen maar zelf doen?’ Ja, natuurlijk, jouw invalshoek blijft het uitgangspunt. Kunstmatige intelligentie heeft nog nauwelijks creativiteit, maar als je de juiste prompts meegeeft, doet juridische generatieve AI hetzelfde als die stagiair die je vraagt het voorwerk te doen. Maar dan sneller.

Stel je leest ‘s ochtends over onenigheid tussen aandeelhouders bij een voorgenomen fusie tussen twee bedrijven. Jij weet welke juridische aspecten hier spelen én specifiek hoe dit jouw cliënt mogelijk kan raken. Voer de hoofdlijnen van dit nieuws in de tool die jij gebruikt en vraag om een juridische analyse over het leerstuk in het licht van het nieuws. Prompt ook de specifieke omstandigheden van de situatie van jouw cliënt. Geef aan hoe lang de analyse moet zijn en -bij een goede tool- ontvang je binnen seconden een juridische analyse die specifiek is afgestemd op de situatie van jouw cliënt. Dit stelt je in staat om snel en accuraat je cliënten te informeren over de impact op hun bedrijfsvoering en hen strategisch advies te geven over hoe zij zich kunnen voorbereiden.

Geen tijdverlies, wel proactief

Legal research AI’s die getraind zijn op betrouwbare bronnen zoals rechtspraak en juridische literatuur combineren bronnen zoals bijvoorbeeld rechtspraak.nl met de nieuwsinput en insteek die jij geeft, wat zorgt voor een scherpe juridische analyse van de actualiteit van de dag. Dit betekent dat je niet alleen snel toegang hebt tot relevante juridische informatie, maar ook in staat bent om deze informatie te contextualiseren binnen de huidige nieuwsontwikkelingen.

In de drukte van de alledaagse praktijk raken dit soort quick updates nog weleens onderop de stapel. Zonde, want het laat zien dat je boven op de ontwikkelingen zit die bij je cliënt spelen, wat je positie als trusted advisor bevestigt.

Met de juiste juridische AI-tool heb je binnen seconden een draft en met nog een kwartiertje schaven heeft jouw cliënt nog voor de koffie juridische duiding bij het nieuws. En dat, zonder dat het ten koste gaat van je werk. Dit verhoogt niet alleen je waarde voor je klanten, maar versterkt ook je positie als een proactieve en goed geïnformeerde juridische partner.

Maak AI onderdeel van jouw juridische workflow.

Wordt een van de eersten in Nederland die gebruik maakt van AI voor legal research.

Lexboost is jouw persoonlijke paralegal die 24/7 voor je klaarstaat!

App screenshot