GPT-o1: de stagiair die advocaat wil worden
Door: Sander, 23 september 2024
Categorie: #inzicht
Sinds vorige week kunnen we kennismaken met de demo-versie van OpenAI genaamd o1. OpenAI claimt dat dit model een flinke stap vooruit is ten opzichte van eerdere versies, waaronder GPT-4, dat je voor de verwerking van juridische documenten en jurisprudentie door AI kunt vergelijken met een ‘student-stagiair’: slim, snel, maar met beperkingen.
Met o1 zou je kunnen zeggen dat we voor het eerst een AI hebben die begint te lijken op een advocaat-stagiair (lees: junior advocaat, voor de niet-juristen die meelezen). Maar wat is er echt anders aan dit nieuwe model, en hoe bruikbaar is het voor de juridische sector?
GPT-4: de snel werkende student-stagiair
Juristen en AI-tools die werken met GPT-4 hebben gemerkt dat het doorzoeken en analyseren van juridische documenten een enorme sprong vooruit kan maken met deze versie. Het model kan duidelijk uitleggen, argumenten presenteren en vlot antwoorden geven. GPT-4 is een taalmodel dat op basis van zijn algoritme, gevoed met juridische bronnen, voorspelt wat het meest waarschijnlijke antwoord is op de vraag die je stelt.
Maar zoals een student die nog ervaring moet opdoen, lukt het GPT-4 niet altijd om de diepere juridische inzichten te bieden die je nodig hebt voor complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld het testen van verschillende juridische hypotheses of het ontwikkelen van strategieën die uit meerdere stappen bestaan. Het geeft je een goed startpunt, maar als advocaat moet je nog flink wat werk verrichten om die output helemaal rond te krijgen.
GPT-o1: de junior advocaat in opleiding
En daar is sinds vorige week GPT-o1. Dit nieuwe model gaat verder dan alleen snel antwoorden geven. In plaats van meteen te reageren op een vraag, "denkt" o1 eerst na voordat het antwoordt. Stel je een junior advocaat voor die verschillende scenario’s doorloopt, hypotheses test en bijstelt voordat hij met een strategie komt. Dat is wat OpenAI ons met o1 belooft. Het model neemt de tijd om een probleem op te splitsen in kleinere stukken, verschillende oplossingen te proberen, en zelf te corrigeren als een aanpak niet werkt.
Waar GPT-4 één oplossing voorstelt, kan o1 meerdere juridische scenario’s naast elkaar leggen en actief meedenken over welke benadering het beste werkt. Voor juristen betekent dit dat je niet alleen sneller werkt, maar ook grondiger. Waar GPT-4 een ‘educated guess’ doet over wat het antwoord moet zijn op je vraag, beredeneert o1 wat het antwoord moet zijn en schroomt niet om meerdere opties aan je voor te leggen, althans, dat zegt OpenAI.
De plus- en minpunten van o1
Dat extra denkwerk heeft een prijs. Waar GPT-4 in enkele seconden een antwoord geeft, kan o1 minuten nodig hebben om tot een goed onderbouwde oplossing te komen. Bovendien is o1 duurder in gebruik, omdat het veel meer rekenkracht vereist om dit soort diepgaande analyses uit te voeren. Maar als je te maken hebt met complexe juridische vraagstukken waarin meerdere lagen van argumentatie getest moeten worden, kan o1 in potentie grote meerwaarde leveren.
Wat dit model echt anders maakt, is dat het niet alleen antwoorden genereert, maar ook steeds beter wordt in het oplossen van complexe problemen. Het gebruikt een techniek die bekendstaat als ‘chain-of-thought’-redenering: het breekt een vraag op, test verschillende antwoorden en leert van zijn fouten. Dit maakt o1 veel meer geschikt voor diepgaande juridische analyses dan zijn voorganger.
Wat brengt de toekomst?
Op dit moment zit o1 nog in de demo-fase. Je kunt het betaald proberen, maar nog geen documenten uploaden en het is nog niet commercieel beschikbaar voor legal AI-tools. Maar als het straks beschikbaar komt, heeft het de potentie om juridisch onderzoek te versnellen richting legal strategizing. De praktijk moet het uitwijzen, maar misschien ontwikkelt deze student-stagiair zich wel tot een talentvolle advocaat-stagiair. Volgende modellen zouden misschien wel kunnen uitgroeien tot een gedreven advocaat-medewerker. Maar of het ooit partnerniveau gaat bereiken?
Tips voor meer info
Wil je meer weten over o1? Bekijk hier de aankondiging van OpenAI zelf. Voor een vlotte (Engelstalige) lekensamenvatting, luister de aflevering van 20 september 2024 van Hard Fork, de tech podcast van The New York Times.
Maak AI onderdeel van jouw juridische workflow.
Wordt een van de eersten in Nederland die gebruik maakt van AI voor legal research.
Lexboost is jouw persoonlijke paralegal die 24/7 voor je klaarstaat!