Drie manieren waarmee AI je helpt in de rechtszaal

Door: Sander, 1 juli 2024

Laatst geüpdatet: 12 september 2024

Categorie: #legalhacks

< terug naar de Lexboost blog
Blog afbeelding

Als procesadvocaat weet je dat snel reageren op de wederpartij tijdens een zitting essentieel kan zijn. Argumenten van de wederpartij ontkrachten op basis van de feiten uit het dossier is een belangrijke vaardigheid. Minstens zo belangrijk is het om de juiste jurisprudentie paraat te hebben om jouw tegenargumenten kracht bij te zetten.

Veel ervaren advocaten hebben kennis van de standaardjurisprudentie en schudden dat zo uit hun mouw. Maar ken je die nieuwste uitspraak van die ene rechtbank die nagenoeg gelijk is aan de situatie van jouw cliënt en precies het argument dat de wederpartij ter zitting aanvoert onderuit haalt? Legal research tools die gebruik maken van generatieve AI stellen je in staat om dat tijdens de zitting naar boven te halen en meteen te gebruiken in je pleidooi.

Eigenlijk is kunstmatige intelligentie die getraind is op jurisprudentie en juridische literatuur een soort AI-paralegal die je altijd bij de hand hebt. In de zittingszaal chat je met zo’n persoonlijke juridische medewerker via je laptop of smartphone. De AI helpt jou om realtime argumenten aan te voeren tijdens de zitting. Maar hoe zorgt litigation prompting ervoor dat jouw repliek en dupliek razendsnel en indrukwekkend inhoudelijk wordt?

Snelle toegang tot jurisprudentie en samenvattingen

Stel dat de wederpartij een argument aanvoert dat gebaseerd is op een specifieke uitspraak. Vraag jouw AI-tool dan wat de kern van die zaak is. Op die manier ben je binnen seconden op de hoogte van de inhoud van die uitspraak. De tactische procesadvocaat prompt direct erachteraan welke argumenten je kunt voeren die het argument van de wederpartij pareren.

Vergelijkbare zaken en uitkomsten

Wanneer de wederpartij ter zitting een nieuw argument aanvoert op basis van het dossier, dan prompt je jouw AI-paralegal of er vergelijkbare zaken zijn. Vraag direct welke zaken het standpunt van jouw cliënt bevestigen en je zet de argumenten van de wederpartij buiten spel. Die argumenten kun je aanvoeren met verwijzing naar de vindplaatsen van die uitspraken, zodat de rechter en wederpartij weten dat jouw cliënt het recht aan zijn zijde heeft.

Ondersteuning bij complexe argumenten

Soms zijn de standpunten en argumenten in jouw pleidooi zo complex dat de rechter of wederpartij er vragen over zal stellen. Er kan behoefte zijn aan aanvullende en diepgaande juridische onderbouwing. Door jouw juridische generatieve AI-tool te vragen om het argument simpel uit te leggen, helpt deze je ter plekke snel relevante informatie te vinden en de juridische concepten uit te leggen en verder te ondersteunen.

Bonustip

We hebben het natuurlijk over litigation prompting tijdens de zitting. Maar voorbereiding is key en rechters zijn mensen. Daarom kan het bijzonder nuttig zijn om als voorbereiding op je zitting te vragen hoe in vergelijkbare zaken de rechtbank en zelfs de zittende rechters hebben geoordeeld. Hierdoor kun je patronen herkennen om de mogelijke uitkomst van de huidige zaak in te schatten en te anticiperen op argumenten om de situatie ten gunste van jouw cliënt te keren.

Met litigation prompting tijdens de zitting kun je je voordeel doen. Maar er dient zich ook een nieuwe werkelijkheid aan in de zittingszaal. Jurisprudentie en de analyse daarvan worden realtime binnen seconden beschikbaar. Het uitwisselen van argumenten tussen partijen krijgt daardoor een nieuwe inhoudelijke dynamiek, waardoor het juridisch discours naar een hoger niveau wordt getild.

Maak AI onderdeel van jouw juridische workflow.

Wordt een van de eersten in Nederland die gebruik maakt van AI voor legal research.

Lexboost is jouw persoonlijke paralegal die 24/7 voor je klaarstaat!

App screenshot